Tehnologija
25

Luna je najmanja kamera koja snima pod uglom od 360 stepeni

Klix.ba
Kamera Luna privlači veliku pažnju na servisu Indiegogo, koja služi za finansiranje različitih projekata. Proizvođači tvrde da se radi o najmanjoj kameri koja može snimati video pod uglom od 360 stepeni.

Kamera je dizajnirana za brz i jednostavan rad, nema nikakvih kablova, a za snimanje videa je potrebno samo pritisnuti dugme. Luna ima dva fish eye objektiva koji snimaju Full HD video pod 190 stepeni, a tu su i senzori od 5 megapiksela. Fotoaparat ima i stabilizaciju slike, podržava WiFi za lakše i brže dijeljenje sadržaja te live streaming, a korisniku omogućava da sadržaj pogleda i pomoću uređaja za virtuelnu realnost, kao što su Google Cardboard, Oculus Rift i Samsung Gear VR.

Kamera je teška samo 180 grama, ima aluminijsko kućište, a sočiva su zaštićena staklom otpornim na ogrebotine. Interna memorija iznosi 32 GB, a posjeduje i ugrađen mikrofon. Baterija omogućava snimanje u trajanju od 30 minuta.

Luna ima i magnetni konektor koji omogućava njeno fiksiranje na različite metalne podloge. Moguće ju je postaviti na monopod i druge uređaje zahvaljujući dodacima koji koštaju dodatnih 99 dolara.

Kamera Luna košta 249 dolara, a ukoliko kampanja bude uspješna, prve isporuke se očekuju u oktobru 2016. godine.