Lunarni ekvivalent GPS-u
21

Lockheed Martin razvija satelitsku mrežu za komunikaciju između Mjeseca i Zemlje

D. B.
Čovječanstvo planira dugoročno prisustvo na Mjesecu pa je stoga potrebno uspostaviti pouzdanu komunikaciju, a upravo na tome radi kompanija Lockheed Martin.

Kompanija je osnovala neovisnu firmu Crescent Space, čiji će prvi projekt biti satelitska komunikacijska mreža između Mjeseca i Zemlje. Mreža pod nazivom Parsec koristi konstelaciju malih lunarnih satelita koji omogućavaju konstantnu vezu između astronauta, njihove opreme i Zemlje. Ovaj sistem će također pružati usluge navigacije.

Tehnologija bi trebala pomoći istraživačima da ostanu u kontaktu, ali i asistirati u promjeni kursa svemirskih letjelica. Iz Lockheed Martina kažu da bi se trebala pokazati ključnom za one koji budu boravili na lunarnoj površini. Parsecovi čvorovi stvaraju lunarni ekvivalent GPS-u pružajući astronautima precizne podatke o njihovoj poziciji, kao i upute za povratak u bazu. Posada rovera će na taj način odabrati najbolji put za povratak u bazu te će izbjegavati opasne kratere.

Parsec bi trebao biti operativan do 2025. godine, a potrebne satelite će proizvesti Lockheed Martin.

Iako se ovaj projekt može činiti preuranjenim s obzirom da će NASA-ina misija na Mjesec biti lansirana krajem 2024. i sletjeti krajem 2025. godine, treba imati u vidu da "svemirska utrka" već traje, kao i da SAD, Kina i privatne kompanije SpaceX-a ulažu velike napore fokusirane na Mjesec. Crescent bi mogao pomoći Lockheed Martinu da profitira od te "žurbe", a da ne ometa postojeće poslovanje.