Googleov virtualni svijet
0

Lively prijetnja Second Lifeu

Sarajevo-x.com
Najpopularniji internet pretraživač Google odlučio je upustiti se u virtualni svijet te lansirao web sajt alternativne stvarnosti, koji je sličan megapopularnom Second Lifeu.

Plug-in servis, poznatiji kao Lively, omogućava korisnicima da preuzmu online identitete tj. avatare i lutaju kroz različita okruženja, od kafića do egzotičnog otoka.

Korisnici Livelyja također mogu kreirati privatne sobe i urediti ih sa širokom ponudom namještaja, uključujući virtualne ramove koji uokviruju digitalne fotografije i TV sa širokim ekranom, na kojem se vrte različiti klipovi sa YouTubea. Moguće je i uploadovati vlastite muzičke fajlove.

Korisnici novog Googleovog servisa, koji moraju imati više od 13 godina, mogu u svoj virtualni svijet pozvati prijatelje i članove porodice, gdje mogu chatati, grliti se i komunicirati kao što to čine likovi u video igrama.

"Znamo da ljudi već odavno provode mnogo vremena na online socijalnim mrežama, pa mi samo želimo to učiniti što ugodnijim", objasnila je Niniane Wang iz kompanije Google, te dodala kako Google nema namjeru prodavati oglasni prostor u Livelyju.

Iz ove kompanije vjeruju kako će Lively ohrabriti ljude da u potpunosti iskoriste sve mogućnosti alternativnih stvarnosti, jer ne postoje ograničenja kao u Second Lifeu kompanije Linden Lab, a i njegovo korištenje besplatno.

Nakon što instalira odgovarajući softver, korisnik može pristupiti Livelyju putem blogova i web sajtova za socijalno umrežavanje. Aplikacija Lively već funkcioniše putem Facebooka, a Google trenutno radi na verziji koja će odgovarati MySpace zajednici.

Međutim, internet gigant se ovoga puta našao na udaru kritika, jer novi servis mogu koristiti samo korisnici operativnog sistema Windows XP-a preko Internet Explorera ili Firefoxa.