Manji karbonski otisak
41

Litij-jonske baterije će se proizvoditi korištenjem recikliranih komponenti

D. B.
Globalni hemijski proizvođač BASF se udružio s američkim kompanijama u svrhu proizvodnje litij-jonskih ćelija korištenjem recikliranih materijala. Ovakav pristup će smanjti karbonski otisak baterija do 25 posto.

Litij-jonske baterije su ključna komponenta energetske tranzicije koja se događa širom svijeta dok se zemlje pokušavaju udaljiti od fosilnih goriva i preći na obnovljive izvore energije. Tranzicija se vrši s ciljem smanjenja emisije koja je posljedica sagorijevanja fosilnih goriva, no, dok svijet pokušava ojačati energetsku infrastrukturu kako bi prevazišao prekide obnovljive energije, utjecaj litij-jonskih baterija dolazi do izražaja.

Litij, glavna komponenta u ovim baterijama, nije dostupan besplatno te ga je potrebno iskopavati i transportovati, a oba procesa su zasnovana na fosilnim gorivima, što rezultira emisijom ugljika. Potez BASF-a je korak ka smanjenju utjecaja litij-jonskih baterija za kojim postoji velika potražnja.

BASF-ovo postrojenje u Battle Creeku u Michiganu trenutno proizvodi katodne aktivne materijale, koji se koriste u litij-jonskim baterijama kompanije Nanotech Energy iz Los Angelesa.

Prema novom aranžmanu, BASF se povezao s firmom American Battery Technology Company (ABTC) iz Rena, koja reciklira baterije, kao i kompanijom ATODA advanced Materials Inc., koja proizvodi prekursore za katodne aktivne materijale (pCAM) i metalne hidroksidne materijale.

Ovo udruživanje je stvorilo lanac u Sjevernoj Americi gdje baterije koje proizvede Nanotech može reciklirati ABTC, a metale za baterije kao što su nikl, kobalt, mangan i litij će koristiti TODA i BASF za proizvodnju pCAM-a, odnosno CAM-a, čime se kompletira kružni lanac.

BASF već dugi niz godina pruža slične usluge zasnovane na recikliranim materijalima kao rješenje u Aziji. Kompanija je nedavno najavila slično postrojenje za reciklažu u Evropi.

Kako litij-jonske baterije ubrzo postaju ključne komponente elektrificiranog transporta, kao i rješenje za skladištenje energije, potrebno je osigurati da njihova upotreba ne stvara nove probleme u budućnosti, a recikliranje komponenti je važan korak u ovom pravcu.