Norton Symantec objavio
0

Lista 100 stranica rasadnika opakih virusa

Sarajevo-x.com
Kompanija za proizvodnju antivirusnih programa Norton Symantec objavila je listu 100 web stranica zaraženih opasnim internet virusima. Svaka stranica koja je našla na listi u prosjeku sadrži oko 18.000 virusa koji vrebaju korisnike kompjutera.

Norton Symantec je inače jedna od vodećih kompanija u oblasti zaštite informacija i računarskih mreža, a listu najopasnijih internet stranica su sačinili koristeći globalnu bazu podataka na Norton Safe Webu.

Otvaranjem bilo kojeg sajta sa liste "Top 100 najzaraženih", vaš kompjuter je izložen riziku da 'pokupi' virus, a uz to vaši lični podaci odlaze u ruke cyber kriminalaca.

Glasnogovorica Symanteca Natalie Connor kazala je da skoro 40 posto stranica ima više od 20.000 virusa, dok oko 75 posto sajtova distribuira 'malware', štetni softver koji može oštetiti kompjuter ili kompromitirati sistem bez prethodnog odobrenja od vlasnika.

"Većina stranica koje smo označili kao opasne su pornografske, dok druge stranice su sadrže podatke o klizanju, lovu, kuhanju, pravnoj pomoći", istakla je Conner.

Ako samo jedan posto internet korisnika upadne u zamku i otkrije svoje podatke sa kreditne kartice, njihovi gubici mogu biti milionski.

"Zaista ne želimo plaštiti korisnike, ali ih želimo upozoriti i educirati kako bi se znali zaštiti. Cyber kriminal postaje sve sofisticiraniji. Oni to više ne rade zbog slave ili da bi izašli u medijima, oni na tome zarađuju velike prae", kazala je ona.

Norton je objavio listu najzaraženijih stranica:

17ebook.com aladel.net bpwhamburgorchardpark.org clicnews.com dfwdiesel.net divineenterprises.net fantasticfilms.ru gardensrestaurantandcatering.com ginedis.com

gncr.org hdvideoforums.org hihanin.com kingfamilyphotoalbum.com likaraoke.com mactep.org magic4you.nu marbling.pe.kr nacjalneg.info pronline.ru purplehoodie.com

qsng.cn seksburada.net sportsmansclub.net stock888.cn tathli.com teamclouds.com texaswhitetailfever.com wadefamilytree.org xnescat.info yt118.com

Ako želite vidjeti ostatak liste, morate se priključiti na Norton SafeWeb Community.