Tehnologija
3

LG-jev zakrivljeni Ultra HD LCD TV je san svakog filmofila

Klix.ba
Kompanija LG na sajmu CES sljedeće godine planira predstaviti masivni TV sa zakrivljenim ekranom, koji je zasigurno san svakog filmofila.

Radi se o TV-u pod nazivom LG 105UB9 sa ekranom veličine 105 inča i rezolucije 5120x2160 piksela. Ekran je ultra širokog oblika, a njegov aspect ratio je 21:9, koji je odgovara mnogim blockbusterima, kao što su "The Hobbit" i "Star Trek: Into Darkness".

Iznenađujuće, ekran nije OLED, iako se ova tehnologija obično koristi za zakrivljene ekrane. Radi se o LCD panelu, koji nije bilo nimalo lako napraviti, tvrde iz LG-ja. Kompanija je zatražila ekspertizu sestrinske kompanije LG Display kako bi se riješio problem neravnomjernog osvjetljenja. LG Display je to riješio poboljšavanjem Thin Film Transistor (TFT) tehnologije, čime je postignuto da veliki ekran i njegova zakrivljenost ne utječu negativno na kvalitet slike.

UltraHD rezolucija i zakrivljeni ekrani imaju mali efekt kada je riječ o malim ekranima, ali u slučaju 105-inčnog ekrana, razlika je i više nego očigledna.

LG još nije objavio cijenu i datum početka prodaje svog TV-a.

LG
Vezani članci