Sagorjela u atmosferi
41

Letjelica Peregrine uništena iznad Pacifika

D. B.
Američka letjelica koja je lansirana prošle sedmice s ciljem slijetanja na Mjesec, okončala je svoju misiju u plamenu iznad Pacifika, javlja BBC.

Letjelica Peregrine One doživjela je problem s pogonskim sistemom, što je uništilo sve šanse za slijetanje na lunarnu površinu. Umjesto toga je dobila komandu da se uništi.

Privatni operater, kompanija Astrobotic iz Pittsburga, usmjerio je letjelicu u Zemljinu atmosferu, gdje je sagorjela.

Stanica za praćenje smještena u Canberri u Australiji potvrdila je gubitak signala s Peregrineom. Očekuje se malo ili nikako ostataka u okeanu, a i ako su stigli do površine, vjerovatno su daleko od naseljenih područja.

Cilj Astrobotica je bio da isporuči pet NASA-inih instrumenata na površinu Mjeseca, koji bi proučavali okruženje uoči povratka astronauta planiranog za ovo desetljeća. Da je Peregrine sletio, postao bi prva američka letjelica posljednjih pola stoljeća koja je stigla na ovu destinaciju te ujedno prva privatna koja je ostvarila ovaj cilj.

Dosad su samo vladine agencije SAD-a, SSSR-a, Kine i Indije uspjele izvesti kontrolisano slijetanje na lunarnu površinu.

No, Astroboticova misija je bila u problemima čim je poletjela 8. januara, ali je uprkos tome izdržala u svemiru duže od 10 dana. Problem je bilo curenje pogonskog goriva iz probušenog rezervoara, što je stvaralo potisak i okretalo letjelicu sprečavajući je da njeni solarni paneli budu konstantno usmjereni prema Suncu, a što je bilo ključno za održavanje napajanja energijom.

Astroboticov tim je uspio postići stabilnost, no to je trošilo još više energije. Uprkos tome, landerov teret je aktiviran te je dokazano da funkcioniše u svemirom, a neki instrumenti su čak prikupilo podatke među kojima su i oni koji se odnose na prirodu radijacijskog okruženja između Zemlje i Mjeseca.

Astrobotic je prva od tri američke kompanije koja je poslala lander na Mjesec ove godine u sklopu privatnog partnerstva s američkom svemirskom agencijom NASA-om, koja ima i ugovore s kompanijama Intuitive Machines i Firefly. Ove tri kompanije su planirale ukupno šest misija na lunarnu površinu za ovu godinu.

Astrobotic bi u drugoj polovini godine trebao pokušati izvesti slijetanje NASA-inog rovera pod nazivom Viper, dok će Intuitive Machineov prvi pokušaj vjerovatno biti obavljen narednog mjeseca. Letjelica Nova-C će za destinaciju imati lunarni južni pol.

No, prije toga će japanska svemirska agencija JAXA pokušati spustiti letjelicu blizu kratera Shioli, a to bi se trebalo dogoditi danas.