Koristit će vodik
31

"Leteća jahta" će postati stvarnost 2023. godine

D. B.
Ukoliko smatrate da ste vidjeli sve kada je riječ o unikatnim konceptima plovila i superjahti, razmislite ponovo jer francuski vizionar Alain Thebault ima nešto novo.

Thebault je osmislio "prvu leteću jahtu na svijetu koja ide na vodik", a koja će postati stvarnost već 2023. godine.

Iza projekta stoji švicarski startup Jet ZeroEmission, koji se udružio s partnerima Zenith Marine i DWYN-om na razvoju novog plovila bez emisije gasova. "Leteća jahta" će biti predstavljena naredne godine u Dubaiju, a njen prvi let se očekuje tokom COP28 klimatske konferencije u novembru 2023. godine u Ujedinjenim Arapskim Emiratima.

Nekonvencionalna jahta nazvana Jet će imati futuristički, vanzemaljski izgled, a gorive ćelije vodika će napajati električne motore koji će tiho pokretati jahtu. Ove gorive ćelije vodika će stvarati električnu energiju miješanjem vodika i kisika.

Jahta će biti duga 10 metara i ponudit će dovoljno mjesta za 13 osoba uključujući kapetana.

Ono što izdvaja ovu jahtu od ostalih superjahti na tržištu je to što će moći "letjeti/lebdjeti" iznad površine vode.

Jahta će se održavati iznad vode zahvaljujući hidrogliserima, a to su zapravo lopatice nalik krilima koje se nalaze ispod palube i koje "sijeku" vodu dok jahta ubrzava, čime se ona podiže. Ova funkcija je veoma slična funkciji krilaca aviona. Ovi hidrogliseri mogu podići jahtu do 0,9 metara iznad vode, a uz to nude ugodniju plovidbu bez otpora u odnosu na standardne jahte.

Jahta Jet će opremljena automatskim softverom koji omogućava laganu kontrolu brzine i visine kretanja. Švicarska kompanija tvrdi da će moći dostići brzinu od 74 km/h.