Poput minijaturnog PC-ja
11

Lenovo ThinkPad X1 Fold je tablet sa savitljivim OLED ekranom

D. B.
Foto: Daniel Rubino
Kompanija Lenovo je prošle godine predstavila uređaj za koji je tvrdila da se radi o "prvom savitljivom PC-u", a to je bio prototip OLED tableda koji se može zatvoriti poput knjige ili malog laptopa. Ipak, sada je na CES stigao model spreman za tržište.

Radi se o tabletu nazvanim Lenovo ThinkPad X1 Fold, koji će biti dostupan u prodaji ove godine. Uređaj se nije značajno promijenio u odnosu na prototip, dobio je kameru na unutrašnjoj ivici, a zadržao kožne vanjske stranice. Tablet posjeduje 13,3-inčni savitljivi OLED ekran rezolucije 2.048x1.536 piksela i formata 4:3 te izgleda sjajno.

OLED panel je proizvela kompanija LG Display, a rezultat je četverogodišnje saradnje. U kompaniji Lenovo nisu zabrinuti za izdržljivost.

X1 Fold koristi operativni sistem Windows 10 Pro, što znači da su se stručnjaci iz Lenova sami morali potruditi da pronađu rješenje za sklopivi ekran. Verzija s Windowsom 10X, Microsoftovim nadolazećim OS-om za uređaje sa dva ekrana i onim sa sklopivim ekranima kao što je Surface Neo, pojavit će se nešto kasnije.

Uz tablet dolazi i Bluetooth tastatura koja se magnetski spaja na donji polovinu ekrana. Tablet ima ugrađen stalak, a tastatura se može koristiti i odvojeno.

Poznato je da baterija tableta traje do 11 sati te da će se tablet na tržištu pojaviti sredinom ove godine po osnovnoj cijeni od 2.499 dolara.