Ima važan cilj
21

Legendarni Antonov An-225 Mriya stigao u Microsoft Flight Simulator

D. B.
Prije godinu dana je najveći avion na svijetu, Antonov An-225 Mriya, uništen u ranoj fazi ruske invazije na Ukrajini, a sada je postao dio igre Microsoft Flight Simulator s jednim važnim ciljem.

Igrači u igri mogu doživjeti iskustvo leta legendarnom Mriyom, a postoji i opcija kupovine dodatka kojom će dati svoj doprinos u rekonstrukciji pravog aviona.

Mriya je proizvedena u Ukrajini i predstavljala je ogromni transportni avion sa šest motora. Bio je to ujedno i najteži avion na svijetu s najvećim promjerom krila od čak 88 metara. Prvi let je Mriya obavila 1988. godine te je korištena za transport različitih stvari poput sovjetskih svemirskih šatlova, tenkova, dizelskih lokomotiva, desetina automobila istovremeno i drugo.

Proizvodnja druge Mriye je bila u toku, no nikad nije završena. Danas postoje planovi za rekonstrukciju Mriye korištenjem dijelova uništenog aviona te dijelova onog koji nije završen, a očekuje se da će projekt koštati više do 500 miliona dolara.

Antonov An-225 Mriya je u Microsoft Flight Simulatoru dostupan sa šest različitih livreja, uključujući Xbox Aviators Club. To je zapravo trgovina u igri koja je već dostupna za PC, dok će joj korisnici konzola Xbox Series X i S moći pristupiti nešto kasnije ovog mjeseca.

Virtuelna Mriya košta 20 dolara, a sav prihod će biti doniran Antonov Corporationu za projekt rekonstrukcije aviona. U međuvremenu, tim iniBuilds koji stoji iza virtuelne Mriye, objavio je priručnik i druge detalje o avionu na svojim forumima.

Vezani članci