U roku od 48 sata
0

Lažni Dalaj-lama privukao 20.000 fanova

Sarajevo-x.com
Foto: AP
Foto: AP
U samo 48 sati na web stranici Twitter osoba koja se predstavila kao Dalaj-lama privukla je skoro 20.000 poštovalaca njegovog lika i djela. Ipak, uskoro je otkriveno da je riječ o prevari.

Pokrenutim profilom navodno je rukovodio "Ured njegove svetosti Dalaj-lame", a objavljeno je kako se 73-godišnji vođa u egzilu odlučio uključiti u mikroblogerskom servisu jer smatra da je "mudro otvoriti svoj ured i učiniti ga dostupnim mladim ljudima i tehnološki razvijenoj javnosti."

Administracija stranice Twitter odlučila se na korak koji rijetko čini, te istražila autora popularnog profila. Utvrđeno je da osoba koja objavljuje napise na profilu nema nikakve veze sa dobitnikom Nobelove nagrade, saznaje Telegraph.

"Profil je bio blokiran jer je prekršio uslove o korištenju uslijed lažnog predstavljanja", objavio je Biz Stone, jedan od pokretača Twittera. Kasnije je, naime, isti ponovo pušten u rad, ali uz napomenu da iza njegovih sadržaja ne stoji pravi Dalaj-lama.

Duhovni vođa Tibetanaca početkom mjeseca bio je hospitaliziran u New Delhiju zbog bolova u ruci. U utorak je posjetio talijanski grad Veneciju gdje mu je dodijeljena titula počasnog građanina, nakon što je to prethodno učinio i grad Rim.