Najveće prijetnje
3

Laptop sa šest najopasnijih virusa na svijetu prodaje se za milion dolara

Klix.ba
Foto: Gua O Dong
Foto: Gua O Dong
Naizgled običan laptop internetskog umjetnika Gua O Donga, koji sadrži šest najopasnijih zlonamjernih programa na svijetu, prodaje se za čak milion dolara.

Na ovom uređaju sve je uredu dok ga ne povežete s internetom ili ubacite u njega USB.

Govoreći za The Verge, Guo O Dong kaže kako je namjera laptopa da učini fizičkim apstraktne prijetnje digitalnog svijeta.

"Mi imamo tu fantaziju da stvari koje se dešavaju u računarima ne mogu utjecati na nas, ali to je apsurdno. Oružani virusi koji utječu na energetske mreže ili javnu infrastrukturu mogu izazvati direktnu štetu", kaže Dong.

Šest virusa u 10,2-inčnom Samsung NC10-14GB laptopu izabrano je zbog razmjera ekonomske štete koju su prouzrokovali. Oni uključuju virus ILOVEYOU, kompjutersku grešku iz 2000. godine koja se često pojavljivala kao "ljubavno pismo" u e-mailovima te ransomware napad WannaCry koji je blokirao računare u bolnicama i fabrikama širom svijeta 2017. godine, a za koje su američke obavještajne agencije okrivile Sjevernu Koreju.

Guo kaže kako je WannaCry savršen primjer kako digitalni napadi mogu imati fizičke posljedice.

"WannaCry je prouzrokovao štetu od 100 miliona dolara i donio otkaze za desetine hiljada ljekara", ističe Dong.

Ostali virusi na njegovom laptopu su worm My Doom, worm i trojan So BiG, malware Dark Tequila te virus Black Energy.

U konačnici Guo procjenjuje da je šest virusa na njegovom Samsung laptopu prouzrokovalo ekonomsku štetu u vrijednosti od 95 milijardi dolara.

Prodaju laptopa možete pratiti uživo na internetu kako biste bili sigurni da se ne dešavaju nikakvi iznenadni potezi. Cijena laptopa u svakom trenutku raste i trenutno iznosi 1,2 miliona dolara. Inače, laptop je izolovan kako bi se spriječilo širenje virusa.

Iako mnogi ovaj uređaj posmatraju kao stari laptop opterećen zlonamjernim softverom, Guo ga posmatra kao umjetničko djelo koje je ustvari neka vrsta kataloga historijskih prijetnji.

Sljedeći put kada krenete baciti stari kompjuter ili laptop, dobro razmislite kakav katalog vi imate.