Cape Canaveral
0

Lansiran shuttle 'Discovery'

SRNA
Foto: AFP/Getty Images
Foto: AFP/Getty Images
Američki shuttle 'Discovery' uspješno je lansiran iz Svemirskog centra Kennedy u Cape Canaveral na Floridi.

'Discovery' se zaputio u 13-dnevnu misiju snabdijevanja Međunarodne svemirske stanice (ISS), do koje bi trebao stići tokom nedjelje. Među opremom, koju nosi na ISS, nalaze se oprema za novu spavaonicu, rashladni uređaj, hrana i razne druge potrepštine.

Lansiranje je nekoliko puta odgađano zbog lošeg vremena, a nebo se i sinoć poigravalo s NASA-om. Ipak, do ponoći se dovoljno razvedrilo da bi 'Discovery' mogao biti lansiran.

"Ovog puta majka priroda sarađuje. Želimo Vama i Vašem timu sretan put", rekao je prije samog lansiranja koordinator Peet Nikolenko komandantu 'Discovery-a' 48-godišnjem Ricku Starcou.

Uz Starcoua su se prema Međunarodnoj svemirskoj stanici zaputili i 49-godišnji Kevin Ford, 47-godišnji Hose Hernandez, 52-godišnji Krister Fuglesang, 52-godišnji Pat Forester, 44-godišnji Deni Olivas i 46-godišnja Nicol Stot. Stot je, kako je saopštila NASA, nova članica posade koja je zamijenila astronauta Timma Copru.

Međunarodna svemirska stanica je zajednički projekat 16 zemalja, vrijedan 100 milijardi dolara.

Shuttle, koji nosi tovar težak više od sedam tona, trebalo bi na Međunarodnu svemirsku stanicu da stigne u nedjelju uveče.