{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Lak plijen hakera: 750 miliona SIM kartica s greškom

S
22.7.2013. u 11:01
10
7
Lak plijen hakera: 750 miliona SIM kartica s greškom
10
Lak plijen hakera: 750 miliona SIM kartica s greškom
Oko 750 miliona ljudi u svijetu posjeduje karticu za mobilne telefone (SIM) sa programskom greškom zbog koje su u opasnosti od prevare.
Programska greška u roku od nekoliko minuta omogućava hakerima daljinski pristup ličnim podacima i nelegalnim transakcijama.

Međunarodna unija za telekomunijacije UN-a poslala je pismo obavještenja svim operaterima mobilne telefonije nakon što im je na "veoma značajan" dokaz o propustu ukazao poznati njemački informatičar Karsten Nohl.

Programska greška utječe na SIM karticu koja je do sada smatrana najsigurnijim dijelom telefona i u protekloj deceniji nije bila na meti hakerskih napada.

Pronalaskom jedinstvenog enkripcionog ključa za svaku SIM karticu sa samo jednom skrivenom tekstualnom porukom Nohl je uspio da daljinskim putem u potpunosti preuzme kontrolu pojedinačno nad svakim telefonom.

"Hakeri u potpunosti preuzmu kontrolu nad SIM karticom. Mogu da učine sve što i korisnik. Ukoliko na telefonu ima broj kartice Mastercard ili PayPal onda će imati i te podatke", naglasio je Nohl.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Koju aplikaciju za dopisivanje najčešće koristite?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: