{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


"Lajkovi" na Facebooku otkrivaju lične informacije

S
11.3.2013. u 22:24
62
24
"Lajkovi" na Facebooku otkrivaju lične informacije
62
"Lajkovi" na Facebooku otkrivaju lične informacije
Tumačenjem obrasca po kojem korisnici Facebooka upotrebljavaju opciju "lajkanja" može se doći do iznenađujuće preciznih procjena o rasi, godinama, koeficijentu inteligencije, seksualnosti i ostalim ličnim informacijama o korisnicima, saopštili su istraživači.
Oni su razvili algoritam koji koristi "lajkove" sa društvene mreže Facebook za kreiranje ličnih profila, koji potencijalno otkrivaju intimne detalje o korisnicima.

Ovi matematički modeli pokazali su se 88 posto preciznim u razlikovanju muškaraca i žena i 95 posto preciznim u razlikovanju afroamerikanaca od bijelaca, prenio je AFP.

Algoritmi su mogli da dođu i do informacija o seksualnoj orijentaciji korisnika Facebooka, o tome da li oni koriste nedozvoljene supstance ili, čak, da li su im roditelji rastavljeni.

Ovi podaci mogu se iskoristiti za potrebe marketinga, ali korisnici zbog njih mogu postati ranjivi, jer je riječ o otkrivanju ličnih podataka.

"Veoma je lako kliknuti na polje 'like', to je tako zavodljivo. Ali, ljudi ne shvataju da će se godinama ti 'lajkovi' nagomilati i nanijeti im štetu", izjavio je David Stillwell, istraživač iz oblasti psihologije i koautor istraživanja zajedno sa kolegama sa Univerziteta Cambridge i stručnjacima Microsoft.

Stilvel je rekao da su u ovoj studiji korišteni podaci sa Facebooka, ali da se slični profili mogu sačiniti i na osnovu drugih digitalnih podataka, poput pretraživanja interneta, elektronske pošte ili korištenja mobilnog telefona.

Istraživanjem je bilo obuhvaćeno 8.000 korisnika Facebooka iz SAD, koji su dobrovoljno predočili naučnicima svoje "lajkove", demografske profile i psihometrijske rezultate.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Koju aplikaciju za dopisivanje najčešće koristite?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: