Praktični i precizni
56

L’Oréal predstavio motorizovane aplikatore šminke za osobe s ograničenom pokretljivošću

D. B.
Kompanija L’Oréal je na CES-u predstavila dva uređaja za makeup, odnosno za šminkanje.

HAPTA je motorizovani aplikator ruža koji je namijenjen osobama s ograničenom pokretljivošću šaka i ruku. L’Oréalov brend Lancôme će ove godine pokrenuti sistem s aplikatorom, a podrška za više aplikacija za šminkanje je u pripremi.

Aplikator je baziran na tehnologiji kompanije Verily, koja je u vlasništvu Alphabeta, a njena funkcija je poravnava pribor i održava ga stabilnim kako bi se pružila pomoć osobama s ograničenom pokretljivošću šaka i ruku da jedu samostalno. Sistem ima "pametne" kontrole pokreta te prilagodljive dodatke koji omogućavaju preciznu primjenu uz pomoć rotacije od 360 stepeni i savijanja do 180 stepeni.

Dodaci se spajaju magnetski, a korisnici ih lako mogu postaviti na njihova mjesta. HAPTA omogućava "povećanu lakoću upotrebe za ambalažu koja se teško otvara". Uređaj ima bateriju koja traje sat vremena s jednim punjenjem, a to je prema procjenama L’Oréala dovoljno za deset ili više šminkanja. Baterija se u potpunosti napuni za tri sata.

L’Oréal je proizveo još jedan aplikator za šminku te ga je nazvao L’Oréal Brow Magic, a njegova funkcija je uređivanje obrva na osnovu crta lica osobe i prirodnih obrva. Ovaj uređaj je razvijen u saradnji s kompanijom Prinker, koja se bavi štampanjem privremenih tetovaža. L’Oréal Brow Magic ima 2.400 malih mlaznica i "rezoluciju" printanja do 1.200 kapi po inču. To znači da može precizno oblikovati obrve za nekoliko sekundi, a standardni odstranjivač će po potrebi lako ukloniti šminku.

Ovaj sistem je baziran na L’Oréalovoj Modiface AR tehnologiji, a korisnici trebaju skenirati svoje lice pomoću aplikacije te potom odabrati željeni oblik, debljinu i efekt. Aplikacija će ponuditi preporuke za mikroblading, mikro-sjenčenje i filere. Nakon što korisnik nanese prajmer, potrebno je da jednim pokretom prevuče uređaj preko obrva, a potom da doda završni premaz. Ovaj uređaj bi trebao biti dostupan krajem ove godine.