Kupovina jahte od 644 miliona dolara izazvala reakciju, oglasila se holandska kompanija

Kupovina jahte od 644 miliona dolara izazvala reakciju, oglasila se holandska kompanija
18
D
DP
12.2.2020. u 11:49
16
komentara
18

dijeljenja
Kupovina jahte od 644 miliona dolara izazvala reakciju, oglasila se holandska kompanija Foto: Sinot
Vijest da je milijarder Bill Gates kupio prvu jahtu na svijetu na tekući vodik, a koju su prenijeli brojni mediji, ipak nije tačna. Ovu superjahtu je dizajnirala holandska kompanija Sinot, a predstavljena je na sajmu 2019. u Monaku kao koncept dizajn.
Prije nekoliko dana, The Telegraph je objavio da je Bill Gates kupio superjahtu Aqua s pogonom na tekući vodik, a čija je vrijednost procijenjena na 644 miliona dolara. Međutim, proizvođač jahte Sinot kaže da to nije tačno.

"Posljednjih nekoliko dana u međunarodnim medijima pojavili su se različiti članci u kojima se navodi da je Sinot yacht architecture & design prodao Billu Gatesu svoj koncept Aqua (predstavljen javnosti na sajmu jahti 2019. u Monaku). Ti članci nisu tačni", izdato je saopćenje na stranici kompanije Sinot.


Jahtu Aqua pokreće gorivo na tekući vodik, koje je smješteno na veoma niskoj temperaturi u dva rezervoara koja su izolirana vakuumom. Spiralne stepenice u središtu broda vode na donju palubu gdje se nalaze ovi rezervoari koji održavaju stabilnost tekućeg vodika na -253 stepeni Celzija.

Vodik se pretvara u električnu energiju tako što se pumpa kroz posebnu vrstu ćelija za gorivo, a kao nusproizvod se pojavljuje samo voda, koja se sigurno ispušta u ocean.

Jahta je dugačka 112 metara i može ugostiti 14 gostiju i 31 člana posade, s dometom od 6,945 km i brzinom od 31 km/h, a sadrži wellness centar s teretanom, hidromasažnom sobom i prostorijom za jogu. Osim toga, tu su unutarnji i vanjski prostori za zabavu, kao i formalan prostor za objedovanje. Na jahti se nalazi i bazen s mini slapovima koji padaju preko kamenih stepenica, navodi DesignBoom.
Prijavi grešku


Komentari (16)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...