Značajno poboljšanje
2

Krila inspirisana pticama bi mogla pomoći malim dronovima da duže lete

D. B.
Mali dronovi danas mogu letjeti tridesetak minuta, ali bi se to moglo promijeniti.

Dronovi koji imaju kratka i tanka krila mogu preživjeti nalete vjetrova, ali njihov problem je domet. Međutim, naučnici su pronašli način da produže let dronova, a ideju su "posudili" iz prirode.

Naučnici s Univerziteta Brown su razvili dizajn krila inspirisan krilima ptica, koji mogu omogućiti trosatni let malog drona teškog 100 grama. To je četiri puta duže u odnosu na slične letjelice, a let se drastično produžava bez ugrožavanja stabilnosti.

Dok su ivice krila aviona uglavnom glatke i fokusirane na protok zraka, u ovom slučaju su prednje ivice oštre, slično kao kod malih ptica i insekata, sa potpuno ravnim krilom. Time se protok zraka razdvaja, smanjuje se aerodinamička efikasnost, ali se to lako kompenzira većim krilima koja povećavaju uzgon.

S obzirom na činjenicu da dronu nije potrebna aerodinamika klirla aviona, on može koristiti svoja velika krila koja su dovoljno debela da se održe, ali i da ponude prostor za elemente poput baterija.

Dizajn se trenutno testira u zračnom tunelu koji baš i nije veoma realistično okruženje. Proći će još vremena do pravih testova na terenu. Tim naučnika je patentirao dizajn i namjerava ga poboljšati, tako da možemo očekivati dronovve koji će moći letjeti satima. To će biti korisno svima, od entuzijasta pa do onih kojima je zbog sigurnosti potreban konstantan nadzor.