Za fanove "Star Treka"
36

Krenite u virtuelnu šetnju mostom svemirskog broda Enterprise

D. B.
Novi web portal je omogućio fanovima franšize "Star Trek" i drugim znatiželjnicima da istraže svemirski brod Enterprise iz udobnosti svojih domova.

Putem web stranice Roddenberry.x.io je moguće istražiti most svemirskog broda, ali i druge njegove dijelove.

Oni koji posjete stranicu mogu razgledati različite dizajne i konfiguracije mostova za svaku iteraciju legendarnog broda koji se pojavljivao u filmovima i TV serijama. Također, postoje opcije za istraživanje drugih "Star Trek" brodova poput Voyagera, a stranica nudi 3D modele (360 stepeni) mnogih iteracija brodova iako je fokusirana na Enterprise. Fanovi mogu pronaći i vremensku liniju razvoja broda tokom postojanja franšize, dok je moguće pročitati i informacije o značaju svakog dizajna za franšizu "Star Trek".

Prema Smithsonian Magazineu, Roddenberry Estate, Roddenbery Archive i tehnološka firma OTOY su sarađivali kako bi kreirali portal u čast kraju serije "Star Trek: Picard".

U projektu su pomogli neki poznati umjetnici iz "Star Treka" među kojima su Denise i Michael Okuda, Daren Dochterman, Doug Drexler i Dave Blass.

"Pomoću ove tehnologije možemo vratiti publiku u prošlost kao da je bila na setu tokom snimanja, pružajući prozor u nove dimenzije 'Star Trek' univerzuma", rekao je Jules Urbach, direktor OTOY-a.

U budućnosti će portal sadržavati glas preminule glumice Majel Roddenberry, koja je posuđivala glas Enterpriseovom kompjuteru godinama. Roddenberry je preminula 2008. godine, a Gene Roddenbery 1991. godine.

Kreatori portala su objavili i kratki video u kojem je narator glumac John de Lancie, a koji objašnjava svaku iteraciju Enterpriseovog mosta od početka o danas.

Stepen detalja interaktivnog 3D modela mosta je iznenađujuće visok te sadrži čak i konzole te turbo liftove.

Istina, portal još uvijek ima nekoliko tehničkih problema koji su u procesu rješavanja.

Vezani članci