Cijena 699 dolara
26

Kreator Androida predstavio vlastiti smartphone, počela prodaja

Klix.ba
Andy Rubin, jedan od kreatora Googleovog operativnog sistema Android, predstavio je vlastiti smartphone vrhunskih performansi, koji je već dostupan na tržištu.

Rubin je napustio Google 2014. godine te je osnovao Playground, kompaniju za investiranje u tehnologiju. Kompanija Essential je samo jedna od nekoliko koje finansira, a smartphone Essential Phone je njen prvi proizvod.

Uređaj koristi operativni sistem Android, a kupci ga mogu nabaviti u SAD-u po cijeni od 699 dolara. Međutim, bit će teško probiti se na tržištu gdje dominiraju već poznati brendovi. Samsungu trenutno pripada najveći udio na tržištu smartphonea, koji iznosi 21 posto, dok Appleu pripada 14 posto. Male kompanije teško zauzimaju i jednocifren postotak na tržištu, a cijena Essential Phonea predstavlja još veći izazov.

Ipak, Rubin vjeruje da još uvijek ima mjesta na Androidovom tržištu za još jednog velikog igrača pored Samsunga te navodi da Essential planira biti značajan brend sa još nekoliko svojih uređaja.

Osim smartphonea, Essential će prodavati Home asistenta sličnog Amazonovom asistentu Alexa i Googleovom Homeu.

Smartphone je napravljen od titanija, a njegov ekran ograničavaju tek minimalne ivice. Na stražnjem dijelu su dvije magnetne tačke koje omogućavaju jednostavno spajanje dodataka poput 360 kamere, dodatka koji kompanija također nudi kupcima.

Nazad su dvije kamere, tako da kombinovana sočiva omogućavaju pravljenje boljih fotografija u uslovima slabe svjetlosti. Kvalitet prednje selfie kamere je jednak kvalitetu kamera koje imaju konkurentni uređaji. Radi se o kameri od 8 megapiksela.

Rubin je istakao da je titanijumski smartphone toliko čvrst da mu nije potrebno zaštitno kućište. Na uređaju nema nikakvog loga, što doprinosi njegovom elegantnom dizajnu. Ostale specifikacije nisu neki značajan korak naprijed u odnosu na uređaje koji su već prisutni na tržištu.