Tim Berners-Lee, otac weba
0

"Kose crte u address baru su greška"

Sarajevo-x.com
Tim Berners-Lee, britanski naučnik i osnivač World Wide Weba priznao je da je napravio pogrešku odlukom da se prije ukucavanja internet adrese najprije ukucaju dvije kose crte.

"Ukucavanje kosih crta je potpuno bespotrebno i besmisleno", kazao je Sir Berners - Lee u razgovoru za američke medije, dodajući da kada bi mogao vratiti vrijeme tih kosih crta danas zasigurno ne bi bilo.

"Zaista ako razmislite shvatit ćete da te kose crte uopšte nisu potrebne. Mogao sam World Wide Web dizajnirati i bez njih", kazao je otac weba na simpoziju u o budućnosti tehnologije koji je održan u Washingtonu.

Pomalo čak i iznerviran što o tome nije razmišljao prilikom dizajniranja, Berners-Lee je spomenuo koliko bi papira i drveća bilo sačuvano da ljudi godinama nisu morali pisati znakove poput kose crte, a koliko bi tek uštedjeli na vremenu sve ove godine da te dvije kose crte nisu morali unositi u address bar.

U intervjuu za New York Times osnivač weba je također kazao da prilikom dizajniranja se nije ni nadao tome da će internet steći toliku popularnost širom svijeta.

"Kose crte su se u to vrijeme činile kao dobra ideja", istakao je Tim.

U osnovi, kako je dizajnirano, ukoliko prije internet stranice koju želite posjetiti ne ukucate dvije kose crte, tražena stranica se neće otvoriti. No, sada zahvaljujući brojnim internet pretraživačima, to je moguće i bez tih znakova.