Ugrožena privatnost
0

Korisnici podnijeli žalbu zbog novih Facebookovih opcija

SRNA
Foto: AFP/File
Foto: AFP/File
Deset grupa za zaštitu privatnosti građana podnijelo je žalbu američkoj Federalnoj trgovinskoj komisiji povodom novih podešavanja privatnosti na sajtu za društveno umrežavanje, Facebooku.

Ove grupe tvrde da je privatnost korisnika socijalne mreže ugrožena, jer ih nova podešavanja ohrabruju da otvore svoje profile.

Facebook je nedavno uveo izmjene u sistem podešavanja privatnosti naloga, tvrdeći da korisnici sada lakše mogu da kontrolišu svoje profile. Istovremeno, olakšano je i stavljanje sadržaja na uvid svim korisnicima Facebooka.

Podnosioci žalbe kritikuju ideju da privatne fotografije i komentare treba da vidi svih 350 miliona korisnika ove socijalne mreže.

"Facebookove izmjene podešavanja privatnosti stavljaju na uvid javnosti lične podatke koji su ranije bili skriveni“, navodi se u žalbi.

Facebook je saopštio da je prije uvođenja izmjena razgovarao o ovom pitanju sa Federalnom trgovinskom komisijom.

Direktor Facebooka Mark Zuckerberg i sam je postao žrtva novih podešavanja, kada su dnevni listovi i blogovi objavili neke njegove privatne fotografije.

On je u svom blogu odgovorio da je namjerno otvorio dio svog profila.

"Podesio sam da moj sadržaj bude više privatan, ali nisam smatrao da je potrebno da ograničim pristup fotografijama sa svojim prijateljima, porodicom ili plišanim medom“, napisao je Zuckerberg i dodao smajlija.

Facebook sada ohrabruje svoje korisnike da podijele sadržaje svojih profila ne samo sa prijateljima i prijateljima prijatelja, nego sa svim korisnicima socijalne mreže.