Tehnologija
5

Korisnici ogorčeni: Kako Facebook "krade" milijarde pregleda

Klix.ba
Video postavljen na YouTubeu o "krađi milijardi pregleda" postaje viralan, a pritisak na Facebook raste od ponedjeljka.

Riječ je o djelu minhenske ekipe Kurzgesagt koje je nastalo nakon objave Facebooka da dnevno generira osam milijardi pregleda svog video sadržaja. Kurzgesagt tvrdi da to jednostavno nije tačno i da se iza svega krije krađa.

Naime, u prvoj polovini 2015. godine 725 od 1.000 pregledanih videa na Facebooku zapravo je ukradeni materijal koji je uploadovan na matični Facebookov plejer.

Krađe se događaju sve češće, a originalni kreatori u poređenju sa pregledima na Facebooku dobijaju mizernu izloženost gledateljstvu, a sav profit ubiru "kradljivci i sam Facebook".

Također, ističe Kurzgesagt, Facebookov algoritam preferira vlastiti plejer u poređenju sa linkovima sa YouTubea što u prevodu znači da će se na vašem NewsFeedu prije pojaviti kopirani video podignut na FB nego njegov originalni kanal na YT ili bilo kojoj drugoj stranici.

Facebook vara i na način da "pregled" računa od treće sekunde čak i ako je zvuk ugašen. Drugim riječima, ukoliko se video na vašem NewsFeedu pokrene na tri sekunde bez da ga uopće pogledate, Facebook će to računati kao "pregled" koji je ubrojen u famoznih osam milijardi dnevno.

Kurzgesagt se osvrće i na loš sistem žalbi koje nakon mukotrpnog procesa počinitelje krađe uopće ne sankcioniše.

Facebook je odbio da komentariše video minhenske ekipe koja samo traži da njihov originalni sadržaj ne bude zloupotrebljen kao izvor zarade trećih lica.