Tema epidemije
15

Korisnici iPhonea u Kini više ne mogu preuzeti popularnu igru ​​zbog koronavirusa

E. Sk.
Foto: Facebook
Foto: Facebook
Korisnici iPhonea u Kini više ne mogu preuzeti popularnu igru ​​na pametnim telefonima sa temom epidemije, jer se zemlja bori protiv smrtonosnog koronavirusa.

Američki proizvođači igrice Plague Inc kažu da su bili obavješteni da igra uključuje sadržaje koji su u Kini ilegalni, kako je utvrdila Kineska uprava za cyber prostor.

Uklanjanje će zasigurno ponovo pokrenuti raspravu o tome treba li Apple ukloniti aplikacije iz App Storea na zahtjev vlada širom svijeta, piše CNBC. App Store je jedini način da većina korisnika instalira softver na iPhone uređajima i postao je magnet za kritiku, učinkovito cenzurišući slobodno izražavanje.

S druge strane, kreatori ove igre kazali su da je to bila najpopularnija plaćena igra u Kini dugi niz godina i da nije dizajnirana za senzacionalizaciju izbijanja bolesti.

"Plague Inc. se ističe kao inteligentna i sofisticirana simulacija koja podstiče igrače na razmišljanje i saznanje više o ozbiljnim problemima javnog zdravlja. Imamo veliko poštovanje prema našim kineskim igračima i razočarani smo što više nisu u mogućnosti da pristupe i igraju Plague Inc.", navedeno je iz ove kompanije.