Urađena sigurnosna zakrpa
1

Korisnici Firefoxa napadnuti preko Flash Playera

Klix.ba
Adobe je morao izbaciti novu sigurnosnu zakrpu za svoj Flash Player nakon što je objavio kako hakeri koriste njihove propuste za napade na korisnike Firefoxa. Ova hitna nadogradnja druga je u ovom mjesecu, a četvrta od početka godine, piše Computer World.

Nova zakrpa pokriva tri propusta u plug-inu za rašireni alat za reprodukciju muzike i zvuka u web-preglednicima, a može se preuzeti na Adobeovoj stranici.

Hakeri za upade u računare pokušavaju korisnike navući da kliknu na link stranice sa malignim sadržajem u Flashu. Budući da se radi o propustima tzv. nultog dana, hakeri su ih vjerovatno iskoristili prije no što je objavljena zakrpa. Nije poznato kako su upadi otkriveni i da li su ugroženi samo korisnici Firefoxa. Bilo bi prilično neobično za hakere da se odluče za samo jedan preglednik.

Krajem januara, Mozilla je automatski onesposobila sve plug-inove za Firefox, izuzev za najnovije verzije Flash Playera, upravo kako bi zaštitila korisnike od ovakvih napada. Trenutak za sigurnosne probleme je prilično nezgodan, budući da je kompanija tek predstavila svoj operativni sistem za smartphone.

Ludi početak godine za računarsku sigurnost nije zahvatio samo Adobe. Oracle je također bio prisiljen objaviti više nadogradnji za Javu tokom protekla dva mjeseca, među kojima je bilo i nekoliko hitnih.