{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Korisnici Firefoxa najsigurniji

S
5.7.2008. u 20:59
0
7
Korisnici Firefoxa najsigurniji
0
Korisnici Firefoxa najsigurniji
Korisnici Firefoxa mogu biti mirniji u svom surfanju internetom. Naime, najnovije istraživanje o sigurnosti korisnika koji koriste razne browsere pokazalo je da najmanje razloga za brigu imaju korisnici Firefoxa.
Istraživanje je sprovedeno zajedničkim snagama Švicarskog federalnog instituta za tehnologiju, Googla i IBM-a, a obuhvaćeni su svi trenutno korišteni browseri u svijetu. Analizirani su do najmanjih detalja s naglaskom na sigurnost.

Rezultati istraživanja pokazali su da nešto manje od 60% surfera koristi updejtovane browsere, tj. najnovije verzije koje najčešće dolaze sa najnovijim zakrpama za moguće sigurnosne rupe. Najčešće pogođeni korisnici su oni korisnici koji ne updateuju svoje web browsere redovno, a takvih je 600 miliona od nekoliko stotina miliona koje koriste internet svaki dan.

Istraživanje je pokazalo da korisnici Firefoxa najčešće updateuju svoj browser te da ih čak 83,3% ima najnovije nadogradnje i zakrpe.

Korisnici Appleovog browsera Safarija također često updateuju svoj browser i to većina - 65,3%.

Microsoftov Internet Explorer i dalje je što se tiče sigurnosti najslabije ocijenjen. Tek 47,6% korisnika Internet Explorera koristi verziju sa najnovijim sigurnosnim zakrpama za taj browser.

Opera je nešto bolja od Internet Explorera sa oko 56% korisnika sa najnovijom verzijom.

Opera je najmanje rasprostranjen browser, a koristi ju 11 miliona korisnika, što je 0,8 posto tržišta. Appleov Safari koristi 48 miliona korisnika ili 3,4% tržišta. Mozillin Firefox je na drugom mjestu, a koristi ga 227 miliona ljudi, što je 16,1% tržišta. I dalje najpopularniji, ali ne i najsigurniji, browser je Internet Exporer kojeg koristi 1,1 milijarda ljudi, što e 78,3% tržišta.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Koju aplikaciju za dopisivanje najčešće koristite?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: