FBI upozorava
0

"Korisnici Facebooka i Twittera, budite oprezni!"

Sarajevo-x.com
Ako ste korisnik Facebooka, Twittera ili neke druge društvene mreže, upravo vi biste mogli biti sljedeća žrtva internetske prevare.

FBI je utvrdio da se sve više kriminalaca ustremilo upravo na popularne sajtove za društveno umrežavanje koje predstavljaju pravi zlatni rudnik ličnih informacija.

Od 2006. godine prijavljeno je skoro 3.200 napada na korisničke račune, objavio je Centar za internetski kriminal, a prenosi CNN.

Kako ističu, sve počinje updateom statusa prijatelja ili slanjem poruka sa naoko neštetnim linkom ili video snimkom. Kad ga otvorite, preusmjerava vas na lažne web stranice gdje vam traže podatke i šifre. U okviru napada poznatog kao phishing bez odobrenja se preuzimaju podaci o korisničkom računu.

Jednom kad je račun kompromitovan, napadači ulaze u listu vaših prijatelja i njihovih kontakata te nastavljaju svoj pohod. Socijalne mreže su im izvrsna prilika za pronalaskom novih "žrtava", s obzirom da prosječni korisnik Facebooka ima oko 120 prijatelja.

Facebook ima 300 miliona članova, što je skoro cijela populacija SAD-a, a svakim danom nastavlja rasti. Na drugoj strani je Twitter, mikrobloging servis koji je od februara 2008. do februara 2009. okupio preko sedam miliona korisnika.

Prije nekoliko decenija virusi i drugi opasni softver plasiran je uglavnom kao podvala. Današnji napadi su nešto od čega se zarađuje za život. Često napadači kreiraju naoko istu web stranicu kao što je ona napadnuta, te tako upisivanjem podataka kradu informacije. Zato, upozoravaju stručnjaci, dvaput provjerite URL da biste bili sigurni kako otvarate ispravnu stranicu.

Preko 72.000 prijava internetskog kriminala stiglo je 2008. godine. Eksperti za sigurnost upozoravaju da svaki put kad postavljate vrijedne informacije o rođendanima, adresama i slično, to napadače može dovesti do zaključaka o vašim šiframa.

Prvi kompjuterski napad dogodio se 1986. godine, a do početka devedesetih virusi prenošeni disketama postali su sveprisutni.