Još jedan koristan alat
31

Korisnici Androida mogu pjevušiti i pronaći pjesmu na aplikaciji YouTube Music

D. B.
YouTube Music za Android konačno je dobio novi alat koji omogućava korisnicima da pjevuše pjesmu i na taj način je pronađu, baš kao kada pjevaju ili sviraju melodiju na instrumentu.

Softver je u testnoj fazi od marta, a sve što je potrebno jeste da se dodirne ikona za traženje u gornjem desnom uglu i potom ikona valovitog oblika pored ikone mikrofona. Nakon toga korisnik može početi pjevušiti ili pjevati, a potom će biti prikazana naslovnica, naziv pjesme, izvođača, albuma, godina izdavanja i druge važne informacije o pjesmi. Softver je zasnovan na Pixelovoj funkciji now Playing, koja koristi AI tehnologiju za "upoređivanje zvuka s originalnom pjesmom". Ovaj alat dolazi u sklopu nadogradnje 7.02 za Android.

Zasad nema informacija o dolasku novog alata za verziju aplikacije namijenjenu uređajima s operativnim sistemom iOS, no očekuje se da će i ona stići uskoro.

S druge strane, ova funkcija nije baš novost, iako je prvi put dostupna za YouTube Music. Google Search nudi sličan alat od 2020. godine, a i standardna aplikacija za videoservis YouTube ima nešto slično od prošle godine. Online streaming platforma Deezer također ima "hum to search" alat, koji se pojavio 2022. godine.