Tehnologija
0

Konferencija Microsofta BiH - inovacijama do razvoja

FENA
Kompanija Microsoft BiH danas je u Sarajevu organizirala konferenciju o inovacijama u informacionim tehnologijama pod nazivom „Innovation Forum for Growth” (Inovacijski forum za razvoj).

Konferencija je bila najprikladniji način da se održe specijalne prezentacije za bosanskohercegovačke vladine institucije, privrednike i medije koji su imali priliku da saznaju sve o inovacijama u vezi s informacionim sistemima, s posebnim osvrtom na ekonomske učinke inovacija.

Uvodničari su, između ostalih, bili glavni pregovarač BiH s Evropskom unijom Igor Davidović, predsjednik Microsofta za jugoistočnu Evropu Goran Radman, predstavnici eGovemment projekata u vladama Federacije BiH i Republike Srpske te direktorica Microsoft BiH Lejla Zukić-Krivdić.

Davidović je izjavio da je činjenica da će BiH konačno biti suočena s ekonomskim reformama sa socijalnim ciljevima, ističući da ti ciljevi podrazumijevaju uvođenje novih standarda i visokih tehnologija.

Glavni pregovarač BiH je posebno naglasio da pojedine bh. firme u određenim industrijskim granama već posluju u skladu s evropskim standardima primjenjujući inovativna rješenja u svojim informaciono-tehnološkim procesima.

Direktorica Microsofta BiH je naglasila da su inovacije nerazdvojni dio te korporacije koja zajedno sa svojim partnerima ima priliku raditi na projektima u BiH koji će unijeti neke promjene u poslovanju, ali i u svakodnevnom životu ljudi.

Po riječima predsjednika Microsofta za jugoistočnu Evropu Gorana Radmana Microsoft korporacija potiče inovacije u cijelom svijetu, a u protekloj godini Microsoft BiH je preuzeo istovjetnu ulogu i u BiH, prepoznavši ovo tržište kao vrijedno ulaganja.

Inače 2007. u Microsoftu BiH je obilježena novim proizvodima Windows Vista i Office 2007. a ovu godinu će obilježiti novi proizvodi Windows Server2008, Visual Studio 2008 i SOL Server 2008."