Britanski naučnici otkrivaju
0

Komunikacija putem e-maila polako izumire

Sarajevo-x.com
Komuniciranje putem emaila bi moglo u potpunosti 'nestati' s obzirom da milioni tinejdžera sve češće komuniciraju instant porukama ili putem stranica za društveno umrežavanje kao što su Twitter i Facebook, objavljeno je u studiji koju su napravili stručnjaci Unvierziteta Kent u Velikoj Britaniji.

Već sada e-mailom, kao oblikom komunikacije, se koriste isključivo osobe srednje dobi i penzioneri.

I iako se inboxi korisnika širom svijeta i danas pune raznoraznim porukama stručnjaci vjeruju da komuniciranje putem e-maila polako 'izumire' jer je takav način komunikacije isuviše spor, a uostalom i zastario, jer sada postoje mnogo brži i moderniji načini online komuniciranja, objavio je Daily Mail.

„E-mailu je bilo potrebno 20 godina da postane ovakav kakav je danas, no bit će potrebno duplo manje vremena od tog da takav vid komunikacije izumre“, kazao je profesor David Zeitlyn.

Stručnjaci kažu da današnja populacija više preferira kratke poruke poput onih na Twitteru ili Facebooku koje jednim klikom mogu biti upućene svim kontaktima.

Stranice za društveno umrežavanje pružaju mogućnost bržeg i jednostavnjeg komuniciranja, a zahvaljujući modernoj tehnologiji možete komunicirati s prijateljima bilo gdje da se nalazite.

Prema studiji koju su proveli naučnici sa Univerziteta Kent, e-mail još uvijek nije u potpunosti napušten jer 86 posto osoba u dobi od 15-24 godina još uvijek komunicira e-mailom, no ipak češće komuniciraju putem stranica za društveno umrežavanje.

„Ljudi žele bržu i jednostavniju komunikaciju, a stranice za društveno umrežavanje im to i omogućuju za razliku od emaila“, istakao je Mark Schmid, uposlenik kompanije TalkTalk, dodajući da će u narednih nekoliko godina e-mail kao oblik komunikacije izumrijeti.