Budite posebno oprezni
0

Kompjuterski virusi napadaju u ponedjeljak

Sarajevo-x.com
Istraživači upozoravaju internetske korisnike da bi naredni ponedjeljak mogao koban kad je u pitanju invazija kompjuterskih virusa.

Guardianov stručnjak za tehnologiju javlja da su analize informacija o virusima koji se šire internetskom mrežom pokazale da je u svijetu više od 500.000 zaraženih mašina, a eksperti za sigurnost navode 24. novembar kao datum kada vlada najveća opasnost od širenja štetnog softwarea za tekuću godinu.

Istraživanja provedena 2007. zabilježila su najveću aktivnost virusa tri dana prije američkog Dana zahvalnosti. Dan zahvalnosti u SAD-u obilježava se četvrtog utorka u novembru, te ove godine pada na 25. novembar. Naučnici vjeruju da bi se 24 sata prije toga mogao očekivati najžešći napad internetskih virusa.

Mogao bi to biti rezultat povećane online kupovine pred Božić kada se milioni korisnika priključuju na internet sa željom da pronađu odgovarajuće poklone za svoje prijatelje i rodbinu. Takvi kupci postaju laka meta.

Ove godine se očekuje povećanje broja online kupaca pred Božić, a u Velikoj Britaniji smatraju da će se trošiti 15 posto više nego 2007.

Kupci na internetu više pretražuju s nadom da će pronaći jeftinije artikle, a dok oni tragaju za cijenom, u novembru i decembru se, sad već tradicionalno, poveća i broj štetnog softwarea.

Ipak, nemojte reći da niste upozoreni. Spameri i kriminalci najčešće koriste popularnost novoizabranog američkog predsjednika da prevare korisnike interneta širom svijeta. Najčešće nude navodne likove na govor Baracka Obame nakon proglašenja pobjede na izborima, a kad otvorite link na vaš računar dospije "trojanac" ili drugi sadržaji koji vaš kompjuter učine ranjivim i dostupnim hakerima širom svijeta.