{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Kompjuterski čip od grafena koristi svjetlost umjesto struje

18.9.2013. u 09:48
4
5
Kompjuterski čip od grafena koristi svjetlost umjesto struje
4
Kompjuterski čip od grafena koristi svjetlost umjesto struje
Grafen se smatra najjačim materijalom na svijetu, a on bi se mogao koristiti za kompjuterske čipove koji bi koristili svjetlost umjesto električne energije.
Naučnici sa Tehnološkog instituta u Massachusettsu su, u saradnji sa Univerzitetom Columbia i IBM-ovim T.J. Watson istraživačkim centrom, proveli studiju koja je objavljena u magazinu Nature Photonics. Čip koristi svjetlost za pretvaranje elektrona u električnu energiju.

Takvi čipovi bi smanjili potrošnju električne energije i proizvodnju toplote. Osim toga, njihova bi proizvodnja bila brža i jeftinija.

Ovo nije prvi put da se grafen spominje ove godine u naučnim krugovima. U februaru je Evropska unija kompaniji Nokia odobrila grant od 1,35 milijardi dolara da razvije materijal koji je 300 puta jači od čelika.

Godine 2010. su dva istraživača grafena osvojila Nobelovu nagradu za fiziku nakon što su demonstrirali kako providni i fleksibilni materijal može biti korišten u proizvodnji ekrana osjetljivih na dodir, solarnih ćelija i svjetlosnih panela.


Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li biste kupili novu Nokiju 3310?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: