Predviđanja
0

Kompjuteri će nas "čitati" za deset godina

Sarajevo-x.com
Foto: Reuters
Foto: Reuters
U narednih deset godina, kompjuteri prilagodljivi kao list papira će zamjeniti rokovnike i novine, dok će drugi biti sposobni da pretpostave šta pokušavate naći na mreži, rekao je Steve Ballmer, Microsoftov izvršni direktor grupi tehnologijskih stručnjaka u Charlotti, prenosi Charlotte Observer.

On je rekao da nikad ništa ne usporava, podvlačeći potrebu za istraživanjima i razvojem čak i u ekonomiji koja je u krizi. Sve se nastavlja mjenjati i to nisu samo stvari koje vidimo i čitamo.

U 1999. godine manje od pola kućanstava imalo je računare ili mobilne telefone, a danas su oni sveprisutni. Ballmer predviđa da ćemo u naradnih godina vidjeti još brže promjene.

On je rekao da je veliki dio kompjuterske budućnosti predviđanje korisnikovih namjera. Naprimjer, lako je reći asistentu da pripremi posjetu nekom gradu, ali koristići kompjuter, to uključuje otvaranje kalendara, posjetu nekolicini internet stranica, štampanje karata i tako dalje. On je rekao da će te dvije radnje uskoro postati slične.

Kada ukucate, naprimjer, Chicago u pretraživač on će moći odrediti da li ste mislili na grad, muzičku grupu ili mjuzikl koristeći se vašom internet arhivom.

Naredni korak razvojne budućnosti biće prirodniji interface. Korisnici će moći jo više govoriti, doticati i gestikulisati svojim računarima.