"Jaguar"
0

Kompjuter 55.000 puta brži od vašeg PC-a

Sarajevo-x.com
Foto: AP
Foto: AP
Koliko je zaista brz superkompjuter u Oak Ridge National Laboratory u američkoj državi Tennessee? Kad bi svi ljudi na svijetu izvodili po jednu matematičku kalkulaciju u sekundi, trebalo bi im 650 godina da urade ono što ova mašina obavi za samo jedan dan.

Ovaj 100 miliona dolara vrijedan kompjuter, kojem su naučnici dali simbolični nadimak "Jaguar", jedan je od najbržih na svijetu. Vrši preko 1 kvadrilion (nedavno uvedena vrijednosna jedinica) matematičkih kalkulacija u jednoj sekudni i u prosjeku je 55.000 puta brži od prosječnog PC-a.

Od njega je brži samo još onaj koji služi za istraživanja nuklearnog naoružanja i nalazi se u Los Alamos laboratoriji u New Mexicu, objavila je agencija AP.

U junu je Jaguar držao peto mjesto na listi 500 najbržih svjetskih računara, ali je u međuvremenu unaprijeđen čime je postinut zacrtani četverogodišnji cilj tima stručnjaka i to šest mjeseci prije kraja postavljenog roka.

Još uvijek prolazi kroz finalna testiranja, a do januara bi trebao biti spreman za korištenje u mnogim naučnim projektima.