Osmi testni let
8

Kompanija Blue Origin uspješno lansirala i spustila raketu New Shepard

Klix.ba
Privatna svemirska kompanija Blue Origin uspješno je obavila svoj osmi testni let rakete New Shepard.

Uprkos tome što je dvaput odgađano istog dana (nedjelja), lansiranje iz Teksasa je ipak uspješno objavljeno, a nakon toga je raketa s motorima (booster) vraćena na tlo, dok je posada u kapsuli s nizom eksperimenata sigurno sletjela nekoliko minuta kasnije.

Radi se o trećoj New Shepard raketi kompanije Blue Origin, čiji je osnivač Jeff Bezos, a ovo je bilo ukupno osmo lansiranje za kompaniju, odnosno drugo za baš ovu raketu. Prvi put je lansirana 29. aprila 2015. godine, odnosno prije tri godine, je doživjela neuspjeh. Kompanija Blue Origin je potom uspješno plansirala i spustila drugu raketu New Shepard u novembru te godine te je iskoristila booster za naredna četiri lansiranja tokom oktobra 2016. godine, prije nego ga je "penzionisala". Kompanija je lansirala i vratila na tlo svoju treću raketu u decembru prošle godine, koja je iskorištena i za posljednje lansiranje.

Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba

U kapsuli je bila lutka Mannequin Skywalker, koja je skupila podatke važne za astronauta, kao i neka naučna istraživanja. U kapsuli su bili i senzori za pritisak, buku i drugo. Također, testiran je uređaj Schmitt Space Communicator, koji je dizajniran da omogući WiFi konekciju komercijalnim putnicima.

Raketa New Shepard će u budućnosti služiti za putovanja putnika u svemir, a oni će 11 minuta provesti u letu u kapsuli, koja će sletjeti uz pomoć padobrana. Booster će također biti vraćen na zemlju.

Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba

Ambiciozna kompanija Blue Origin je prošle godine predstavila planove za svoju raketu New Glenn, koja će se koristiti za slanje tereta u orbitu. Prvo lansiranje se očekuje 2020. godine.

Također, kompanija planira koristiti pravu posadu prilikom lansiranja rakete nešto kasnije ove godine, a prvi putnici bi u svemir trebali biti poslani do 2019. godine.