I ruski gigant bi dio kolača
0

Koliko zaista vrijedi Facebook?

Sarajevo-x.com
Popularna web stranica za društvenu interakciju nazvana Facebook procijenjena je na 12,7 milijardi američkih dolara, što je 6,3 milijarde manje od cifre o kojoj se govorilo prije dvije godine.

Ipak, ruska internetska kompanija Digital Sky Technology's (DST) inkasirala je 253 miliona dolara za 1,96 procenata ovog popularnog sajta. Uprkos padu vrijednosti, web gigant vrijedi više od Starbucksa i Safewaya, piše analitičar MSNBC-a.

Više od trećine DST-a je u rukama ruskog tajkuna Alishera Usmanova koji također posjeduje i 25 posto dionica fudbalskog kluba Arsenal.

Procjenjuje se da Facebook ima preko 200 miliona aktivnih korisnika u cijelom svijetu, dok se o novcu koji zarađuje malo govori u javnosti. Zapravo, Mark Zuckerberg (25), utemeljitelj sajta, odbija govoriti o tačnim podacima, te samo navodi da se iz godine u godinu zarada Facebooka povećava, uprkos lošoj ekonomskoj klimi.

Na konferenciji o tehnologijama u New Yorku on je izjavio da reklamiranje ostaje primarna metoda za zaradu Facebooka, te da se marketinške ponude šalju stranicama koje imaju interakciju sa ovom.

U oktobru 2007. tehnološki gigant Microsoft postao je vlasnik 1,6 posto dionica kompanije za 240 miliona američkih dolara. U kojem će se pravcu dalje kretati ovaj planetarno popularni "povezivač prijatelja" teško je i zamisliti.