{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Kolike su šanse da prestanemo 'googleati'?

S
3.3.2009. u 17:59
0
4
Kolike su šanse da prestanemo 'googleati'?
0
Kolike su šanse da prestanemo 'googleati'?
Iz kompanije Microsoft najavili su lansiranje programa nazvanog Kumo koji će, kako ističu, nadmašiti popularne internetske pretraživače Google i Yahoo.
Ipak, koliko je Google postao dominantan u ovoj oblasti pokazuje i fraza za koju se umjesto pretraživanja koristi sinonim "googlanje".

Kumo.com se trenutno nalazi na testiranju, potvrdio je glasnogovornik Microsofta. Na japanskom ova riječ znači "pauk" ili "oblak", a Kumo bi eventualno mogao zamijeniti LiveSearch.

Slika koja se pojavila na internetu prikazuje kako izgleda novi pretraživač.

"Vjerujemo da možemo obezbijediti bolje i korisnije iskustvo pretrage koje vam pomaže ne samo da pretražujete, već i da ispunite zadatke", kaže izvršni direktor Satya Nadella i objašnjava kako će panel na lijevoj strani pružati pristup različitim pomoćnim alatima.

Kompanija čije se sjedište nalazi u Washingtonu trudi se da sustigne poodmakli Google koji, prema ispitivanju tržišta, samo u SAD-u upotrebljava 72,11% korisnika. Yahoo pretraživačem služi se 17,52% njih, piše Daily Mail.

Prošle je godine Microsoft neuspješno pokušavao kupiti Yahoo za 47,5 milijardi dolara. Uprkos neuspjehu, ostala je otvorena mogućnost budućeg poslovnog dogovora.

Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: