Značajni pronalasci
0

Koja su najveća otkrića Google Eartha?

Sarajevo-x.com
Krater Kamil u egipatskoj pustinji
Krater Kamil u egipatskoj pustinji
Popularni program Google Earth osim zabavne, pokazao je i svoju praktičnu stranu, koja je poslužila za brojna otkrića značajnih lokacija širom svijeta.

Posljednji na listi otkrića pomoću Google Eartha je pronalazak oko dvije hiljade arheoloških lokacija u Saudijskoj Arabiji.

U septembru prošle godine zahvaljujući satelitskim snimcima sa Google Eartha pronađen je meteorski krater Kamil u središtu egipatske pustinje. Stručnjaci smatraju da bi pronalazak kratera dubokog 16 a širokog 45 metara mogao pomoći u pripremama za naredne udare meteora.

U međuvremenu je korisnik satelitskog sistema Google Maps otkrio šišmišev simbol u američkoj vojnoj bazi na Okinawi.

U februaru 2009. godine na Google Oceanu primijećen je savršeni pravougaonik veličine Walesa u blizini afričke obale na Atlantiku. Mnogi su senzacionalistički smatrali da je otkrivena drevna Atlantida, ali je kasnije saopšteno da je oblik nastao tokom procesa mapiranja.

U augustu iste godine navodno je otkriven snimak legendarnog čudovišta iz Loch Nessa. Nakon otkrića Jasona Cookea, Google je obećao da će napraviti detaljniji snimak, javlja The Daily Telegraph.

Koliko su kvalitetni snimci sa ovog programa govori i činjenica da je američka vojska 2008. godine zabranila snimanje vojnih baza zbog potencijalne opasnosti po sigurnost. To se desilo nakon otkrivanja detaljnih snimaka vojne baze u Teksasu.