Jeste li se pitali
15

Ko stoji iza kreativnih Google doodleova

Klix.ba
S vremena na vrijeme na početnoj stranici Googlea umjesto klasičnog loga nađe se kreativna "škrabotina", kako se prevodi engleska riječ "doodle". Ako vas zanima ko su mozgovi koji osmišljavaju igricu Pac-Man, gitaru Lesa Paula na kojoj možete svirati i silne druge animacije, priča koja slijedi bit će vam interesantno štivo.

Objavljivanje Google doodle crteža počeli je 1998. godine, a do danas ih je osmišljeno više od 1.000. Posvećeni su manje ili više poznatim pojedincima, godišnjicama događaja i slično, a iz dana u dan postaju sve složeniji i interaktivniji.

Kako bi se drugačije milioni ljudi prisjetili 115. rođendana Amelije Earhart ili podatka da je Gideon Sundback izumitelj rajsferšlusa? Upravo na njegov 132. rođendan Google je na početnu stranicu postavio veliki rajsferšlus.

U toku Olimpijskih igara u Londonu doodleovi su bili posebno "zarazni". Rijetko ko je odolio želji da odigra neku od igrica i postavi vlastiti rekord. Svaki novi doodle tako je postajao vijest na internetu.

Uprkos velikoj pažnji koju privlače njihove kreacije, autori doodleova prilično su nepoznati javnosti. BBC otkriva da svi ti "doodleri" sjede u maloj kancelariji u Californiji, a predvodi ih Ryan Germick. Ryan kaže da sebe ne smatra ni umjetnikom ni dizajnerom, već da mu je osnovni cilj nasmijati kolege i naučiti nove tehnike kojima će umjetnost i tehnologiju predstaviti na najbolji mogući način.

"Mi smo na granici između zabave, umjetnosti, tehnologije i grafičkog dizajna, a ta granica je veoma zamagljena", tvrdi Germick. Kolege i on ne vole pojedinačno preuzimati zasluge za svoj posao, već sve to smatraju timskim dostignućem.

Većina njih radi druge tehničke poslove u Googleu i samo mali dio svog radnog vremena posvećuju kreiranju doodleova.

Kris Hom, jedan od autora, smatra da su doodleovi način da se "humanizuje početna strana Googlea". Bilo kako bilo, oni će svakako ostati sveprisutni dio svakodnevnog pregledavanja internetskih sadržaja.