{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Ko se usudio mijenjati tipku 'Delete'? Lenovo!

S
26.6.2009. u 11:53
0
14
Ko se usudio mijenjati tipku 'Delete'? Lenovo!
0
Ko se usudio mijenjati tipku 'Delete'? Lenovo!
Foto: AP
Kineska kompanija Lenovo odlučila se na, po nekima radikalan potez - na novim tastaturama laptopa iz svog proizvodnog pogona "tipke za paniku" bit će veće.
Ove promjene za neke će izgledati male, međutim, ako se uzme u obzir koliko se ljudi u kritičnim situacijama uspaniče, veće tipke "Delete" i "Escape" sigurno će ponuditi značajniju pomoć, uvjereni su u ovoj kompaniji.

Kompjuteri se s vremenom smanjuju i mijenjaju dizajn, ali tastature na njima kao da su zastale u 19. stoljeću, primjećuje novinar AP-a. Kad je Lenovo, kompanija sa sjedištem u Pekingu, predstavio novi PC 2005. godine, tada je počelo unošenje promjena u pripremi novog laptopa Think Pad T400s za poslovne ljude. Ipak, izmjenama se pristupalo uz oprez.

Nakon istraživanja koje je trajalo godinu dana, u Lenovu su utvrdili da su tipke koje se, osim slova, najčešće koriste upravo "Escape" i "Delete", koje u toku jedne sedmice pritisnemo u prosjeku 700 puta.

To je potaknulo dizajnere da ove ključne tipke učine dvaput većim kako bi korisnici laptopa do njih lakše dolazili.

Sljedeći izum mogao bi u historiju poslati tipku "Caps Lock", koja često zasmeta kod ukucavanja šifri ili zbog čega djeluje kao da vičemo dok razgovaramo putem interneta.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Koju aplikaciju za dopisivanje najčešće koristite?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: