Tehnologija
27

Klix.ba na najvećem azijskom sajmu IT tehnologije na Tajvanu

Klix.ba
(Foto: Ermin Čeliković)
Najveći azijski i jedan od tri najveća svjetska sajma IT tehnologije Computex otvoren je u Taipeiju na Tajvanu, a Klix.ba vam donosi detalje, novitete i atmosferu s ovog petodnevnog događaja čiji je slogan "kreiranje nove budućnosti".

Svečanom otvaranju sajma u Taipei World Trade Centeru prema zvaničnom brojaču prisustvovalo je 10.000 ljudi, a svoje proizvode prikazuje 1.710 izlagača iz 21 zemlje.

Najveće svjetske tehnološke kompanije kao što su ASUS, Microsoft, Intel, MSI, Mediatek, AMD, Intel, Nvidia i mnogi drugi predstavit će na Tajvanu svoje novitete, među kojima su još moderniji dronovi, brojni gadgeti i 3D printeri. Sajmu prisustvuje i tajvanski predsjednik Ma Ying-jeou.

Computex se već tradicionalno održava sredinom godine kako bi proizvođačima pružio priliku da prezentiraju one proizvode koje nisu stigli predstaviti u januaru na sajmu CES u Las Vegasu.

Ovaj sajam poznat je kao "hardware show", no uz rast mobilne tehnologije i raznih gadgeta, proširio se na širi spektar proizvoda.

Prvi Computex održan je davne 1981. godine, a održava se svake godine. Uz CES i CeBIT postao je jedan od najvažnijih tehnoloških sajmova svijeta, a danas je njegov akcent na traženju novog tehnološkog identiteta u vrijeme intenzivnog rivaliteta sa Kinom. Tajvan inače slovi kao centar inovacija i inžinjeringa, tako da su i ovoga puta uspjeli privući poznate kompanije iz svih dijelova svijeta.

Prvog dana sajma Benq predstavlja liniju proizvoda za brigu o zdravlju i okolišu, HP predstavlja mini kamere, ali ih fokusira na selfije, D-Link kućne wifi rutere za izuzetnu povezanost u svakom domu, Gigabyte, inače jedan od najvećih sponzora sajma, predstavlja grafičke kartice, a veliki broj proizvođača počeo je proizvoditi "nosive" stvari, najčešće satove, među kojima je i vodootporni ZenWatch 2 iz ASUS-a.

Šta sve nude poznati izlagači smješteni u drugoj zgradi Svjetskog trgovinskog centra u Taipeiju, među kojima su Acer, Asus, Lenovo i drugi, otkrit ćemo sutra.