Tehnologija
0

Kišobran koji predviđa vrijeme

Sarajevo-x.com
Foto: Reuters;
Foto: Reuters;
Kompanija iz Sjedinjenih Država napravila je kišobran koji je više od zaklona od kiše. Ovaj kišobran vas upozorava o nadolazećim vremenskim prilikama jer ima uređaj koji prikuplja informacije o vremenu preko Interneta.

Kompanija "Ambient Devices" koja je specijalizirana u tome da informacije s Interneta stavlja u svakodnevne uređaje, napravila je kišobran koji govori kada će padati kiša.

Unutar kišobrana je instaliran radio prijemnik koji putem wireless mreže sa sajta Accuweather.com prima sve informacije o vremenu vezane za bilo koji dio Sjedinjenih Država, prenosi Reuters.

Ukoliko se kiša predviđa u narednih 12 sati, drška kišobrana počinje svijetliti. Blago treperenje svjetla znači da se manja kiša može očekivati vrlo brzo. Intenzivno treperenje signalizira da se u mjestu gdje se nalazite sprema oluja s grmljavinom.

Glasnogovornik kompanije, Marc Prince je rekao da "Ambient Umbrella" kako se ovaj kišobran i zove, pokazuje sve koristi spajanja informacija i korisnog svakodnevnog pomagala.

"Ovaj kišobran možete staviti pokraj vrata i prije nego izađete, on će vam signalizirati kakvo vas vrijeme očekuje te hoćete li ga trebati nositi sa sobom", rekao je Prince.

Kišobran, koji radi na baterije i aktivira se preko mobitela, građani će moći kupiti za 140 dolara.