Značajan napredak
11

Kinezi zabilježili nevjerovatne fotografije na površini "tamne" strane Mjeseca

Klix.ba
Foto: CNSA
Foto: CNSA
Kineski svemirski rover snimio je nevjerovatne snimke na suprotnoj strani Mjeseca, što je u naučnom svijetu prepoznato kao još jedan trijumf kineske misije i istraživanja Mjeseca.

Riječ je o dalekoj strani Mjeseca, poznatijoj kao "tamna strana" jer se ne može vijdeti sa Zemlje i relativno je nepoznata. Teren ove strane Mjeseca više puta je posmatran iz lunarnih orbita, ali nikad nije istražen na samoj površini.

Fotografije prikazane na državnoj televiziji CCTV pokazale su rover Jade Rabbit 2 i letjelicu Chang'e 4 prilikom prvog pristajanja na površinu Mjeseca.

Foto: CNSA
Foto: CNSA

Ove fotografije poslane su na Zemlju u kontrolni centar u Pekingu uz pomoć satelita.

Iz kineske Nacionalne svemirske administracije saopćili su kako ovi snimci pokazuju totalnu uspješnost njihove misije.

Na fotografijama se može vidjeti kamenita površina Mjeseca sa nazubljenim rubovima na površini koji će predstavljati izazov za kretanje kineskih rovera po Mjesecu.

Foto: CNSA
Foto: CNSA

Među fotografijama je i panorama od 360 stepeni.

"Zahvaljujući panorami možemo vidjeti kako je svemirska sonda okružena mnoštvom malih kratera, što je zaista uzbudljivo", kazao je Chunlai Li, zamjenik direktora Nacionalne astronomske opservatorije u Kini.

Kroz ovu misiju kineski naučnici vjeruju kako će pomoći u razumijevanju nastanka Sunčevog sistema i rođenja prvih zvijezda u svemiru.