|

Kinezi razvili pametne školske uniforme, nema bježanja s časova i spavanja na nastavi

Kinezi razvili pametne školske uniforme, nema bježanja s časova i spavanja na nastavi
23
Klix.ba
28.12.2018. u 21:29
40
komentara
23

dijeljenja
Kinezi razvili pametne školske uniforme, nema bježanja s časova i spavanja na nastavi Foto: Guanyu Technology
Kineske škole sada mogu pratiti gdje se nalaze njihovi učenici zahvaljujući pametnim uniformama u koje su ugrađeni posebni čipovi.
Na ovaj način Kinezi žele povećati prisutnost učenika na nastavi, prenosi The Global Times.

Ova implementacija, prema mišljenju kritičara i velikog broja roditelja, poprilično je zastrašujuća. S druge strane, kineski nastavnici tvrde kako pametna tehnologija kao pomoć pri praćenju kretanja učenika može biti od koristi u raznim situacijama, ne samo kada učenici bježe s časova, već i u ozbiljnijim sigurnosnim situacijama.

Svaka uniforma ima ugrađena dva čipa na ramenima koji se koriste za praćenje kretanja učenika kada ulaze ili izlaze iz škole, uz dodatnu dozu softvera za prepoznavanje lica na ulazima kako bi bili sigurni da pravi student nosi pravu odjeću.

Uniforme se mogu prati bez obzira što su opremljene pametnom tehnologijom.

Iza ove implementacije stoji tehnološka kompanija Guizhou Guanyju koja se inače bavi razvojem pametnih uniformi.

Na školskim uniformama ugrađeni su i neki dodaci. Kako piše The Verge, čipovi u uniformama navodno mogu prepoznati kada učenici spavaju na času.

Kinezi su do sada uveli korištenje pametnih uniformi u deset škola. Prvi rezultati već su pokazali kako će školske administracije uvijek biti primorane pratiti učenike zbog čestih bježanja s časova. Ipak, uz pametne uniforme mnogo je lakše saznati gdje odlaze i šta rade kada nisu u učionici za vrijeme nastave.
Prijavi grešku


Komentari (40)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...