U brodogradilištu Jiangsu
35

Kinezi prave "misteriozni" brod, prvi namjenski nosač dronova na svijetu

D. B.
Kina tajno pravi prvi namjenski nosač dronova na svijetu, navodi se u izvještajima medija.

Satelitski snimci su otkrili nosač dronova u brodogradilištu Jiangsu na rijeci Yangtze, stoji na vojnoj internet stranici Naval News. Riječ je o ukupno četvrtom kineskom nosaču, a treći pod nazivom Fujian se trenutno testira na moru. Fujian je kineski najveći i najsposobniji nosač aviona, plovilo Type-003, no novi nosač dronova ima drugačiji eksterijer te se pravi kako bi zadovoljio specifične zahtjeve.

Ovaj nosač aviona nije veći of Fujiana, nego je manji od standardnih nosača aviona. Naval News navodi da veličina letne palube ima trećinu dužine i polovinu širine američkih i kineskih super nosača. Najuočljivija karakteristika novog nosača, koja ukazuje da je namijenjen dronovima, jeste nedostatak prostora za hangar, što bi ograničilo broj tipičnih aviona na brodu. Međutim, ovaj nedostatak je mali za brod koji će nositi i kontrolisati dronove.

Ravna paluba nosača dronova mogla bi otežati simultano slijetanje i polijetanje s broda, međutim, to nije veliki izazov za nekoliko dronova koji koriste tehnologiju vertikalnog polijetanja i slijetanja (VTOL).

Nosač ima označenu pistu s lijeve strane i "ostrvsku nadgradnju" s desne, a u izvještaju se navodi da je njegov trup "katamaran širokog oblika". Dalja analiza otkriva da je letna paluba veoma niska, što otežava postavljanje hangara ispod nje, a upravo ova činjenica dodatno jača teoriju da je riječ o nosaču dronova.

Međutim, u izvještaju se navodi da konstrukcija nosača nije namijenjena za produžene operacije. Letna paluba omogućava operacije aviona ili dronova raspona krila oko 20 metara, što znači da nekoliko velikih kineskih izviđačkih i napadačkih dronova bez problema mogu polijetati i slijetati na palubu.

U pomenutom brodogradilištu su ranije napravljeni mnogi brodovi za kinesku mornaricu, uključujući barže visoke tehnologije i dva velika dron broda.

Kinesko brodogradilište također ima iskustva u simulaciji zapadne mornarice za potrebe programa testiranja naoružanja.

Nosač dronova je prvi od svoje vrste i nije simulacija. Moguće je da se on pravi za testiranje i razvoj operacija bespilotnih letjelica na moru.

Ostaje da se vidi da li je nosač dronova zaista dio plana kineske vojske ili je jednostavno namijenjen u svrhe istraživanja i razvoja. Bez obzira o čemu je riječ, brod je definitivno privukao pažnju zapadnih zemalja, a njegov razvoj će se u budućnosti pomno pratiti.