Tehnologija
3

Kineski TCL kupio prava na BlackBerryjeve mobitele

Klix.ba
Kineska kompanija TCL je potpisala ugovor s kanadskom kompanijom BlackBerry prema kojem će dizajnirati, proizvoditi i prodavati BlackBerryjeve mobitele i pružati podšku korisnicima.

BlackBerry će osigurati softver te određene usluge. Ovaj ugovor važi za globalno tržište, ali će biti određenih ograničenja, jer se ne odnosi na Nepal, Bangladeš, Šri Lanku, Indiju i Indoneziju. Razlog za to je činjenica da BlackBerry već ima dogovor o licenciranju u Indoneziji, a trenutno radi na novom ugovoru s jednom Indijskom kompanijom.

Kompanija BlackBerry je u septembru saopćila da će prestati proizvoditi vlastite mobitele te da će se fokusirati na softver.

Suština svega je to da buduće BlackBerry mobitele neće proizvoditi istoimena kompanija. To nije preveliko iznenađenje, jer je kompanija TCL ranije proizvela mobitele DTEK50 i DTEK60 za BlackBerry s operativnim sistemom Android korištenjem komponenti koje su dio Alcatelovog smartphonea Idol 4.

BlackBerry je 2009. godine pokrivao 20 posto globalnog tržišta smartphonea, koji je drastično smanjen na samo 0,1 posto.

Vezani članci