Napredna letjelica
7

Kineski futuristički helikopter izgleda baš poput letećeg tanjira

Dž. L.
Foto: Twitter
Foto: Twitter
Kineski prototip helikoptera futurističkog izgleda privukao je ogromnu pažnju samo stojeći na zemlji na avionskom showu u Tianjinu u Kini. Helikopter nazvan Super Great White Shark izgleda poput vanzemaljskog letećeg tanjira.

Fotografije ove kružne letjelice pojavile su se na internetu uoči pete izložbe helikoptera u Kini koja je u Tianjinu službeno otvorena u četvrtak ove sedmice.

Iako je u početnoj fazi dizajna, kako je navedeno u opisu helikoptera na izložbi, ovu letjelica pokretat će napredne tehnologije koje se koriste u savremenim američkim i ruskim helikopterima za napad i teret.

U opisu letjelice također se navodi da je u dizajniranju helikoptera uspješno primijenjen novi "konceptualni dizajn lopatica propelera".

Presjek šeme vozila koja je kružila internetom u Kini prikazuje dva pilota koja sjede u pilotskoj kabini postavljenoj usred džinovskog rotora, smještenog u tijelu helikoptera nalik letećem tanjiru.

Foto: Twitter
Foto: Twitter

Ukoliko vidimo ovaj helikopter u zraku, to bi značilo da su kineski dizajneri napokon riješili izazov izrade funkcionalne kružne letjelice, što inače zbunjuje zapadne izumitelje još od Drugog svjetskog rata.

Najpoznatiji među sličnim eksperimentima bio je VZ-9 Avrocar kojeg je Avro Canada razvila 1958. godine kao tajno oružje za vrijeme Hladnog rata. Međutim, ovaj helikopter nikada nije prevladao probleme sa stabilnošću zbog čega je 1961. godine obustavljen rad na njemu.