Uživanje u igri bez džojstika
0

Kinect je najbrže prodavani uređaj na svijetu

Sarajevo-x.com
Kinect, revolucionarni dodatak za Microsoftovu konzolu Xbox, je najbrže prodavani elektronski uređaj prema podacima Guinnessove knjige rekorda.

Uređaj koji detektuje pokrete i tako omogućava igranje bez korištenja džojstika na tržištu se pojavio 4. novembra 2010. godine i do sada je prodan u blizu 10 miliona primjeraka u svijetu.

Prema podacima kompanije Microsoft, dnevno se proda u prosjeku 1333.333 u Xbox 360 kontrolora pokreta baziranog na hands-free sistemu, što je i više nego dovoljno da Kinect uđe u Guinnessovu knjigu rekorda kao najbrže prodavani uređaj na svijetu. Tako je Kinect prevazišao iPhone i iPad, koji su tu slavnu titulu ponijeli nedugo nakon početka prodaje.

"Prodajne brojke govore same za sebe. Mi možemo potvrditi da nijedan elektronski uređaj nije tako brzo prodavan u periodu od 60 dana nakon pojavljivanja na tržištu. To je nevjerovatan uspjeh", kazao je urednik Guinnessove knjige rekorda Gaz Deaves, prenosi Daily Telegraph.

Uređaj Kinect omogućava igračima da igraju igre na Microsoftovoj konzoli Xbox bez džojstika, zahvaljujući kameri osjetljivoj na pokrete koja detektuje kretnje i prevodi ih u računarske naredbe. Također, posjeduje i ugrađeni mikrofon zahvaljujući kojem igrači mogu glasom upravljati igrom.