Kao odgovor SAD-u
0

Kina zabranila Intel i AMD procesore, kao i Windows OS za vladine kompjutere

D. B.
Kina je uvela nova pravila s ciljem sprečavanja korištenja američkih procesora kompanija Intel i AMD, a namjera je i da se blokiraju Microsoft Windows i drugi strani proizvodi za baze podataka u korist domaćih rješenja, piše The Financial Times.

Sve vladine agencije iznad gradskog nivoa moraju imati kompjutere i servere s hardverom koji se smatra "sigurnim i pouzdanim". Lista odobrenog hardvera uključuje procesore kompanija Huawei i Phytium, koji su zapravo zabranjeni u SAD-u.

Ovaj potez bi mogao imati značajan finansijski učinak na obje kompanije. Prema FT-u, 27 posto od Intelove prodaje u iznosu od 53 milijarde dolara odnosi se na Kinu, dok je AMD u Kini ostvario 15 posto svog prihoda od ukupnih 23 milijarde dolara. Međutim, ove brojke ne uključuju informacije o tome koliko se zapravo procesora koristi u vladinom sektoru.

Bilo kako bilo, ovaj potez se čini kao osveta SAD-u zbog zabrane saradnje kineskih proizvođača procesora s američkim kompanijama, kao i zabrane Nvidiji da prodaje čipove povezane s AI tehnologijom u Kini.

SAD je dom svih većih igrača u svijetu dizajniranja procesora, zajedno s Japanom i Nizozemskom, no kineske kompanije kao što su Huawei, Xiaomi i Oppo već razvijaju svoja rješenja.