Tehnologija
0

Kina: Virusi napali gotovo milion kompjutera

Sarajevo-x.com
Gotovo milion kompjutera širom Kine zaraženo je virusima tokom prošlosedmičnih nacionalnih praznika, saopćili su kineski mediji. Tri različite vrste kompjuterskih virusa napale su mnoštvo kompjutera tokom praznika prošle sedmice, javila je novinska agencija Xinhua.

Ovo nije prvi put da se internet korisnici u Kini suočavaju sa ovom vrstom problema. Naime, snažni potres na Pacifiku koji se desio početkom godine oštetio je podvodne kablove i značajno usporio internet veze što je navelo mnoge ljude na korištenje starih fax mašina.

Kina ima više od 130 miliona internet korisnika, a prošle sedmice je bilo idealno vrijeme za beskrajno surfanje Internetom. Čitavih sedam dana slavili su se nacionalni praznici, što je poznato kao Zlatna sedmica, pa je većina Kineza slobodne dane provela u kući na kompjuteru.

Neki od njih, nažalost su suočeni sa ozbiljnim problemima, jer je gotovo milion kompjutera zaraženo vrlo opasnim virusima. Ali, s druge strane, stručnjaci vjeruju da dijelovi kineskog kompjuterskog sistema izuzetno dobro funkcionišu.

Nedavno su čak počele kružiti i glasine da je kineska armija uspjela upasti u osjetljive vladine sisteme u SAD-u i Evropi. Kina je naravno ove tvrdnje negirala.